Bu makale, böbrek yetmezliği olan hastalar için mevcut olan üç böbrek tedavisi seçeneğini tanıtacaktır.
Böbrek Nakli
Böbrek nakli, başka bir kişiden sağlıklı bir böbreği vücudunuza yerleştirme işlemidir. Bu yeni böbrek daha sonra iki başarısız böbreğinizin artık yapamayacağı işi yapar.
Vücudunuzun içindeki yeni böbrek genellikle yeni böbreğin arterini ve damarını atardamar ve toplardamarlarınıza bağlayan göbeğinizde kasıklarınızın üzerine yerleştirilir ve üreter mesanenize bağlanır. Kanınız, idrar üreten yeni böbrekten akar. Yeni böbrek genellikle hemen çalışmaya başlar, ancak bazen idrar üretimi yavaş başlayabilir … Böbrekleriniz enfeksiyona veya yüksek tansiyona neden olmadıkça olduğu yerde kalır.
Ailenizin bir üyesinden böbrek alabilirsiniz. Bu tür bir donöre, canlı donör denir. Yakın zamanda ölen bir kişiden böbrek alabilirsiniz. Bu tip donöre kadavra donörü denir. Bazen bir eş veya çok yakın bir arkadaş böbrek bağışlayabilir. Bu tür bir donöre, canlı akraba olmayan donör denir. Donörün kanı ve dokularının sizinkine çok yakın olması çok önemlidir. Bu eşleşme, vücudunuzun bağışıklık sisteminin yeni böbreğe karşı savaşmasını veya reddetmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Bir laboratuvar, vücudunuzun yeni böbreği kabul edip etmeyeceğini anlamak için kan hücreleri üzerinde özel testler yapacak.
Ameliyat 3 ila 6 saat sürer. Normal hastanede kalış süresi 10 ila 14 gün sürebilir. Hastaneden ayrıldıktan sonra, düzenli takip ziyaretleri için kliniğe gideceksiniz. Reddedilmeyi önlemek için her zaman bağışıklık baskılayıcı ilaç almanız gerekir. Bu ilaçlar yeni böbreğinizi sağlıklı tutmak için zorunluyken, bağışıklık sisteminizi de zayıflatır, bu nedenle enfeksiyonlardan kaçınmak için dikkatli olmalısınız.
Periton Diyalizi
Periton diyalizi (PD), böbreklerinizin çalışmasını değiştirmek için başka bir prosedürdür. Vücudunuzdaki fazla suyu, atıkları ve kimyasalları giderir. Bu tür diyaliz, kanınızı filtrelemek için karnınızın iç tabakası olan peritonu kullanır.
Diyalizat adı verilen bir temizleme solüsyonu, özel bir kateterden karnınıza girer. Sıvı, atıklar ve kimyasallar periton zarındaki küçük kan damarlarından diyalizata geçer. Öngörülen bekleme süresinden birkaç saat sonra, diyaliz sıvısı karnınızdan boşaltılır ve kanınızdaki atıkları da beraberinde alır. Daha sonra karnınızı taze diyalizatla doldurursunuz ve temizleme işlemi yeniden başlar.
İlk tedavinizden önce cerrah, karın içine peritoneal kateter adı verilen küçük, yumuşak bir tüp yerleştirir. Bu kateter her zaman orada kalır ve güvenli bir şekilde kapatılır. Bu kateter diyalizatın periton zarınıza taşınmasına yardımcı olur.
Bu PD’nin doldurma ve boşaltma işleminin iki ana türü vardır:
• CAPD (Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi), gün boyunca manuel olarak.
• APD (Otomatik Periton Diyalizi), geceleri otomatik olarak döngüleyici ile.
Hemodiyaliz
Hemodiyaliz (HD) kanınızı filtrelemek ve temizlemek için bir prosedürdür. Vücuttaki zararlı atıkları ve fazla tuz ve sıvıları yok eder.
HD, kanı temizlemek için yarı geçirgen bir zara sahip özel bir filtre, bir diyalizör kullanır. Tedavi sırasında kan, bir makine tarafından diyalizörden pompalanan boru sistemlerinde dolaşır. Diyalizör, atıkları ve fazla sıvıları filtreler. Daha sonra temizlenen kan sürekli olarak vücudunuza geri verilir.
Hemodiyaliz, diyaliz sırasında yüksek kan akışına uyum sağlamak için kan dolaşımına erişim gerektirir. Erişim, kanın vücudunuzdan diyaliz makinesine ve ardından tekrar vücudunuza taşınması için bir yol sağlar. Hemodiyaliz (HD) için üç ana vasküler erişim tipi AV fistül, vasküler erişim grefti veya santral venöz kateterdir.
HD evde veya bir diyaliz merkezinde yapılabilir. Bir merkezde hemşireler veya eğitimli teknisyenler tedaviyi gerçekleştirir. Evde partnerinizin yardımıyla hemodiyaliz yaparsınız. Evde diyaliz yapmaya karar verirseniz, siz ve eşiniz özel eğitim alacaksınız.
Hemodiyaliz genellikle haftada üç kez yapılır. Her tedavi 3,5 ila 5 saat sürer. Tedavi sırasında okuyabilir, yazabilir, uyuyabilir, konuşabilir veya TV izleyebilirsiniz.