Genellikle diyabet-şeker hastalığı olarak adlandırılan diabetes mellitus, vücudunuzun yeterli insülin üretmediği (tip 1) veya insüline düzgün yanıt vermediği (tip 2), böylece kan şekeri seviyelerinin yükseldiği bir hastalıktır. İnsülin, kanınızdaki şeker miktarını düzenleyen bir hormondur. Yüksek kan şekeri seviyesi vücudunuzun birçok yerinde sorunlara neden olacaktır.
Farklı diyabet türleri var mı?
En yaygın diyabet türleri tip 1 ve tip 2’dir. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda veya gençlerde gelişir. Aynı zamanda juvenil başlangıçlı- genç başlangıçlı diabetes mellitus veya insüline bağımlı diabetes mellitus olarak da adlandırılır. Bu tip, tüm diyabetik hastaların yaklaşık% 5’ini oluşturur. Bu tipte pankreasınız yeterince insülin üretmez ve düzenli olarak insülin enjeksiyonu yapmanız gerekir. Daha yaygın olan tip 2 diyabet, genellikle 40 yaşın üzerindeki kişilerde ortaya çıkar ve erişkin başlangıçlı diabetes mellitus olarak adlandırılır. Tip 2 diyabette pankreasınız insülin üretir ancak vücudunuz insülini doğru şekilde kullanmaz. Bazı hastaların insülin alması gerekse de, yüksek kan şekeri seviyesi genellikle bir diyet ve / veya ilaç alarak kontrol edilebilir. Tip 2 diyabet özellikle yaşlı ve / veya aşırı kilolu hastalarda yaygındır.
Diyabet böbreklerinize nasıl zarar verir?
Şeker hastalığında, yüksek kan şekeri seviyeleri vücuttaki küçük kan damarlarına zarar verir. Böbreklerdeki kan damarları yaralandığında böbrekleriniz kanınızı düzgün bir şekilde temizleyemez. Vücudunuz olması gerekenden daha fazla su ve tuz tutacak, bu da (ödem) kilo almaya ve ayak bileğinde şişmeye neden olacaktır. İdrarınızda da protein kaybedebilirsiniz. Kanınızda atık maddeler birikecektir. Diyabet ayrıca vücudunuzdaki sinirlere de zarar verebilir. Bu, mesanenizi boşaltmada zorluğa veya alt uzuvlarınızda paresteziye neden olabilir. Çoğu zaman ayak ülserleri gelişip enfekte olabilir, bu da bir uzuv kaybı tehlikesi oluşturur. Ayrıca, gözlerinizdeki küçük damarlar şeker hastalığından zarar görmeye meyillidir, bu nedenle düzenli olarak oftalmolojist veya göz doktorunuza görünmeniz gerekir.
Kaç diyabetik hastada böbrek hastalığı gelişir?
Tip 1 (juvenil başlangıçlı) diyabetli hastaların yaklaşık yüzde 30’u ve Tip 2 (erişkin başlangıçlı) diyabeti olanların yüzde 10 ila 40’ı sonunda böbrek yetmezliğinden muzdarip olacaktır.
Diyabetli hastalarda böbrek hastalığının erken belirtileri nelerdir?
Diyabetik böbrek hastalığının en erken belirtisi, idrarda albümin atılımının artmasıdır. Bu, doktorunuzun muayenehanesinde böbrek hastalığının kanıtlarını gösteren olağan testler yapılmadan çok önce mevcut olabilir, bu nedenle bu testi yıllık olarak yaptırmanız önemlidir. Kilo alımı ve ayak bileğinde ödem olabilir. Geceleri daha çok tuvalete gideceksin. Kan basıncınız artabilir ve bu da böbrek hasarına katkıda bulunur. Şeker hastası olarak yılda en az bir veya iki kez kanınızı, idrarınızı ve tansiyonunuzu kontrol ettirmelisiniz. Bu, hastalığınızın daha iyi kontrolüne ve yüksek tansiyon ve böbrek hastalığının erken tedavisine yol açacaktır. Diyabetinizin üstesinden gelmek, ciddi böbrek hastalığı geliştirme riskinizi önemli ölçüde azaltacaktır.
Diyabetli hastalarda böbrek hastalığının geç belirtileri nelerdir?
Böbrek yetmezliğiniz olduğunda, kan üre nitrojen (BUN) seviyeleriniz ve kanınızdaki kreatinin seviyesi yükselecektir. Ayrıca mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, halsizlik, artan yorgunluk, kaşıntı, kas krampları (özellikle bacaklarınızda) ve anemi (düşük kan sayımı) yaşayabilirsiniz. Daha az insüline ihtiyacınız olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun nedeni, hastalıklı böbreklerin daha az insülin parçalanmasına neden olmasıdır. Bu belirtilerden herhangi birini geliştirirseniz, doktorunuzu arayın.
Diyabetik hastalarda böbrek yetmezliği nasıl tedavi edilir?
Böbrek yetmezliğiniz olduğunda, üç tür tedavi kullanılabilir: böbrek nakli, hemodiyaliz ve periton diyalizi.
Diyabetli bir hasta böbrek nakli olabilir mi?
Evet. Yeni bir böbreğiniz olduğunda, anti-diyabet tedavinize başlamanız gerekebilir. Tip 1 diyabet durumunda özel merkezlerde kombine bir pankreas-böbrek nakli mümkündür. Bu, insülin enjeksiyonlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Bir nakilden sonra, iştahınız iyileşeceği için insülin dozunuzu artırmanız gerekebilir, yeni böbrek insülini daha iyi parçalayacaktır ve vücudunuzun yeni böbreğinizi reddetmesini önlemek için steroid kullanacaksınız. Böbrek nakli hakkında daha fazla bilgi almak için burayı tıklayın.
Uzun vadede diyabetinizi nasıl kontrol edebilirsiniz?
- Kan şekeri seviyelerinizin düzenli olarak evde izlenmesi
- Kan şekeri seviyenizi her zaman optimize etmek için oral antidiyabetik ilacınızın veya insülin dozunun uyarlanması
- Özel diyabet diyetinizi uygulayın
- Tip 2 diyabet durumunda, fazla kilolarınızı verin
- Aktif olun ve spor yapın
- Nefrologunuzu ve göz doktorunuzu düzenli olarak ziyaret edin