COVID-19 salgınına reaksiyonumuz

Tıbbi Direktörümüzün COVID-19 Pandemisi Hakkındaki Mesajı

TR MD Covid Message

COVID-19 pandemisi karşısında, D.med Healthcare Türkiye olarak hastalarımızın, ortaklarımızın ve personelimizin sağlığını ve güvenliğini muhafaza etmeye büyük önem veriyoruz.

İlk olarak, salgın hakkında güvenilir kaynaklardan doğru bilgi edinilmesini sağladık ve personelimizi konuyla ilgili olarak her zaman için iyi derecede bilgili kıldık.

Buna ek olarak, personelimize kişisel koruyucu ekipman temin ettik, ve her türlü panik tepkilerini veya hijyen planlarımızın yanlış anlaşılmasını önlemek amacıyla onları bu duruma hazırladık.

Aynı zamanda, ülkede ve dünyanın geri kalanındaki epidemiyolojik durumun sebep olabileceği anksiyete bozukluklarını yönetmek amacıyla tüm çalışanlara yönelik bir psikolojik destek programı hazırladık. Buradan, D.med Healthcare Türkiye yönetim ekibine tam destekleri için teşekkür etmek istiyorum.

Türkiye, tıpkı dünyanın geri kalanı gibi COVID-19 pandemisiyle ilgili hararetli günlerden geçiyor. Virüsün diyaliz hastalarımız için yüksek risk teşkil ettiğinin bilincindeyiz. Dolayısıyla, COVID-19 pandemisinin cephe hattında savaşan çalışanlar olarak, Türkiye’deki tüm diyaliz zincirimizin güvenliğini sağlamak için her türlü önlemi alıyoruz. Hastalarımızın ve personelimizin iyiliği, önceliğimizdir.

Son olarak, hijyen planlarımız ve talimatlarımıza riayet ederek ve epideminin henüz sona ermediğini hiç unutmayarak bu zorlu günleri aşacağımıza olan inancım tamdır. Son olarak, kendilerini cansiperane bir biçimde başkalarına adayan cephe hattındaki sağlık çalışanlarımızın fedakarlığı için minnettarım. Gerçek kahramanlarımız sizlersiniz!

Hastalarımız ve Ailelerine Duyuru

Hastalarımızı korumak ve güvenli diyaliz tedavileri sunmak için tüm gerekli önlemleri aldık. Lütfen aşağıda belirtilen yönetmeliklerimizden sizlerle ilgili olanlarını dikkatlice inceleyiniz:

Hasta refakatçileri

Coronavirus salgını sebebiyle, hastalarımız, hasta yakınlarımız ve personelimizin güvenliğini sağlamak için bir dizi önleyici tedbir aldık. Diyaliz hastalarının diyaliz tedavisine bir refakatçi getirme hakkı vardır. Buna karşılık, hastalarımızın refakatçilerimizden biriyseniz, lütfen sorumlu klinik bunu uygun görmediği müddetçe kendinizi ilgili hastaya yardım etmekten sakınınız. Diyaliz hastalarımız emin ellerdedir. Klinik personelimiz, COVID-19 enfeksiyon kontrolü uygulamalarıyla ilgili olarak düzenli bir biçimde güncel eğitim almaktadır.

Bekleme odası

  • Bekleme odasında vakit geçirirken başkalarıyla sosyal mesafenizi muhafaza etmeyi unutmayınız.
  • Bekleme alanında inceleyebileceğiniz “Hasta Bilgi Broşürünü” gözden geçiriniz ve belirtilen kurallara uymaya dikkat ediniz.
  • Merkezde, personelimiz tarafından size temin edilecek koruyucu ekipmanı kullanınız.
  • Merkezde gözünüze çarpacak hijyen planlarımız uyarınca ellerinizi sık sık yıkayınız ve dezenfekte ediniz.
  • Tedavi odasına yalnızca yetkili personelimiz tarafından size açık bir biçimde izin verilmesi sonrasında giriniz.
  • Mümkün olduğu kadar fiziksel temas kurmaktan kaçınınız.
  • Hapşırdığınızda ve öksürdüğünüzde mutlaka burnunuzu/ağzınızı dirseğinizle veya peçeteyle kapayınız.

Diyaliz merkezi

  • Tıbbi ekibimiz, diyaliz merkezlerinin girişinde ziyaretçileri COVID-19 semptomlarını taşıyıp taşımadıklarını tespit etmek amacıyla kontrol edecektir.
  • Ateşiniz veya solunum güçlüğünüz varsa lütfen diyaliz merkezindeki doktoru bilgilendiriniz.
  • Kapı kolları, asansör düğmeleri ve yüzeylerle doğrudan temas kurmaktan mümkün olduğunca kaçınınız.
  • Enfeksiyon riskini azaltmak için klinikteki yemek servisini askıya aldık. Diyaliz tedavinizi almadan önce bir şeyler yemenizi öneririz
  • Diyaliz merkezine gelir ve merkezden ayrılırken ellerinizi ve fistülünüzü mutlaka gözünüze çarpacak hijyen planlarımıza göre yıkayınız/dezenfekte ediniz.

Evde diyaliz alan hastalar

  • İhtiyaçlarınız ve ilaçlarınızı takip ediniz ve tedarikinizde azalma olduğunda bizi arayınız.
  • Muayenelerinizi ve klinik ziyaretlerinizi, diyaliz merkeziyle oldukça önceden irtibata geçerek planlayınız.
  • Unutmayınız, evde olsanız bile, teslimatlar esnasında ve başkaca ziyaretçiler varken, en az bir buçuk metrelik sosyal mesafeyi muhafaza etmek son derece önemlidir.
  • Beslenme rutininize ve fiziksel aktivitenize dikkat ediniz.
  • Doktorunuzun tavsiyesiyle basit egzersizler yapınız.
  • Sorunuz varsa, lütfen istediğiniz zaman kliniği aramaktan çekinmeyiniz.

Soru-Cevap

Yeni coronavirus SARS-CoV-2 insandan insana geçmektedir. Damlacık enfeksiyonu genel kabul edilmiş bulaşma kipidir. Damlacık enfeksiyonu, doğrudan insandan insana meydana gelebileceği gibi, dolaylı olarak eller ile ağız, burun veya gözlerin konjonktivasının mukoza zarları arasındaki temas sonucu meydana gelebilir. Hastalığın hafif veya spesifik olmayan semptomlarını sergileyen kişilerden virüs kapan vakalarla ilgili rapor edilmiş haberler mevcuttur. Asemptomatik vakaların yüzdesi net değildir; buna karşılık, DSÖ ve Çin verilerine göre söz konusu vakalar SARS-CoV-2 virüsünün yayılmasında kayda değer rol oynamamaktadır (Robert-Koch-Institut).

Bir kişinin virüs kaptıktan sonra semptom göstermesi 14 gün sürebilmektedir, DSÖ’ye göre bu süre ortalama 5-6 gün olarak belirlenmiştir. (Robert-Koch-Institut).

Virüs hafif, grip benzeri semptomlara yol açabilir:

  • Ateş
  • Öksürük
  • Nefes darlığı
  • Kas ağrısı
  • Yorgunluk

Ciddi COVID-19 vakalarında, sonunda ölüme sebebiyet verebilecek ciddi zatürree ve akut solunum sıkıntısı sendromu, septisemi ve septik şoka dönüşme söz konusu olabilmektedir (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi)

Gebelik testine benzer, yeni coronavirus SARS-CoV-2 enfeksiyonunun söz konusu olup olmadığını kendinizin doğrulayabileceği hızlı bir test mevcut değildir. SARS-CoV-2 enfeksiyonundan şüphelendiğinizde bunu telefonla bildiriniz ve laboratuvar teşhisi için doktorunuzu ziyaret ediniz.

Yeni coronavirus bulaşını önlemek için uygun bir el hijyeni, öksürük ve hapşırık pratiğini sürdürün ve sosyal mesafeye dikkat ediniz. El sıkmaktan kaçının ve fiziksel teması asgaride tutun. Genel anlamda, bir solunum hastalığından mustarip kişiler mümkünse evde kalmalıdır. (Robert-Koch-Institut).

SARS-CoV-2 enfeksiyonunu takip eden tüm hastalıklar ciddi bir seyir izlemez. Çin kaynaklı olarak rapor edilen vakaların çoğunda dahi, hastalık hafif bir seyir izlemiştir. Salgın tedavisi, vakanın ciddiyetine bağlı olarak optimum destek tedbirleri sağlamaya ve ilgili altta yatan hastalıkları tedavi etmeye odaklanır. Özel olarak yeni coronavirus tedavisine yönelik bir reçete henüz mevcut değildir.

Bir aşı geliştirmeye yönelik çalışmalara şimdiden başlanmıştır. Buna karşılık, henüz bir aşı mevcut değildir. (Federal Sağlık Bakanlığı).

Genel olarak, yaşlılar ve altta yatan sağlık sorunları (hipertansiyon, diyabet, kalp ve damar hastalığı, kronik solunum hastalığı ve kanser) bulunan kişiler, ciddi semptomlar geliştirme riski en yüksek kesimdir.  (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi).

Bölgenizdeki kamu sağlığı makamlarını haberdar ediniz; akabinde atmanız gereken adımlar hususunda size rehberlik edeceklerdir. Herhangi bir semptom geliştirirseniz derhal öneri almak için doktorunuzu aramalısınız. COVID-19 pozitif bir kişiyle temasta bulunduğunuzu belirtiniz. (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi).

Virüs taşıyor olmanız durumunda cerrahi maske kullanımı başkalarına virüs bulaştırma riskinizi azaltabilir. Buna karşılık yüz maskelerinin sizi virüsten etkin bir biçimde koruyacağına yönelik herhangi bir kanıt yoktur. Hatta yüz maskeleri, sahte güvenlik algısı ve el, ağız ve göz arasındaki temasın artmasından ötürü arttırabilir. (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi).

Grip ve COVID-19 hastalığına yol açan virüs iki çok farklı virüstür. Mevsimsel grip aşısı COVID-19 koruması sağlamayacaktır. (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi).

Yerel veya genel COVID-19 bulaş bölgelerini ziyaret eden kişiler hijyen önlemlerine harfiyen uymalıdır. Ellerinizi düzenli olarak sabun ve suyla yıkayınız ve alkol tabanlı el dezenfektanları kullanınız. Ellerinizi yıkamadan yüzünüze dokunmaktan kaçınınız. Bu bölgeleri ziyaret eden kişiler, başta solunum semptomları gösteren veya ateşli hastalar olmak üzere hasta kişilerle temastan kaçınmalıdır. Yaşlılar ve altta yatan sağlık sorunları bulunan kişiler bu önleyici tedbirleri son derece ciddiye almalıdır. (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi).

Yerel veya genel bulaş bölgelerinden dönen kişiler 14 gün boyunca sağlıklarını izlemelidir. Semptom gösteren kişiler, bizzat tıbbi yardım talep etmeden önce, ilk olarak telefonla sağlık uzmanlarıyla temasa geçmeli, ve maruz kalma ve seyahat geçmişlerini belirtmelidir. Semptomatik kişiler, bir sağlık uzmanına görünmeden başkalarıyla temas kurmamalıdır. (Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi).